A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) 1901-ben alakult, amelynek történelmi elődje a Szállodások és Vendéglősök Ipartársulata volt. A szervezet elnöki tisztségét elsőként 1876-tól Gundel János töltötte be.

Az MVI 1991-ben alakult újjá civil szakmai szervezetként, hogy képviselje a vendéglátó kis- és középvállalkozások érdekeit. Ennek keretében az MVI véleményezi a vendéglátó vállalkozásokat érintő jogszabály-tervezeteket, illetve szükség esetén kezdeményezi a hatályos jogszabályok módosítását, együttműködve a hatóságokkal és az egyéb szervezetekkel. Az ipartestület minden évben elkészíti a vendéglátásról szóló statisztikai helyzetjelentését, valamint rendszeresen közzétesz tájékoztató anyagokat a szakmát érintő aktuális kérdésekben. Számos szakmai versenynek nyújt támogatást, továbbá szakmai konferenciákat, kirándulásokat szervez. 

Kovács László a La Fiesta Party Service Kft. tulajdonosa és ügyvezető igazgatója. Meghatározó alakja a hazai vendéglátásnak; kiemelkedő szerepet vállal számos jelentős szakmai szervezet munkájában; 2010 óta a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke. A vendéglátóhelyek tulajdonosainak érdekeit képviseli a hatóságokkal együttműködve; az élhetőbb vállalkozói környezet kialakításáért munkálkodik. Fontosnak tartja a magyar vendéglátó szakma hírnevének megőrzését, a hagyományok ápolását. Az MVI elnökeként létrehozott egy rangos szakmai elismerést, a Gundel Károly díjat, mely idén 9. alkalommal kerül átadásra. 2012-ben az Év Gasztronómusa, 2015-ben Pro Turismo szakmai elismerést kapott.

ELŐADÁSAI
A vendéglátás aktuális helyzete és az atipikus foglalkoztatás

A turizmus újraindulásával párhuzamosan ismét emelkedik az üres álláshelyek száma és aránya a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén, ezért a munkaerőhiány továbbra is komoly problémát jelent az ágazatban. A fennálló helyzetre részben megoldást jelenthet az atipikus foglalkoztatás, illetve a rugalmas munkaszervezési megoldások szélesebb körű alkalmazása. Erre figyelemmel a Magyar Vendéglátók Ipartestülete a VIMOSZ-szal és az Edutus Egyetemmel közösen részt vesz egy GINOP-projektben, amelynek a középpontjában a munka és a magánélet összehangolását segítő rugalmas foglalkoztatás ösztönzése áll.